A „csináld magad” lakásriasztók telepítése hazánkban is egyre népszerűbb. Kedvező áruk mellett egyszerű beüzemelésük és megbízható működésük is a vásárlók kedvencévé tette ezeket a riasztókat.

Csak egy csavarhúzóra lesz szükséged

A vezeték nélküli lakásriasztó gyorsan, akár egy óra alatt is felszerelhető. Ezek a rendszerek nem igényelnek komolyabb fúrást vagy vezetékezést. Jól hangzik, ugye?

A vezeték nélküli lakásriasztók egyik leghasznosabb tulajdonsága a mobilitás. Ez azt jelenti, hogy, ha át kell helyezni egy érzékelőt vagy egy kezelőt a lakás berendezésének megváltozása miatt, akkor azt pillanatok alatt megteheted. Ha költözöl, akkor a lakásriasztó is utazik veled, az új helyen pedig azonnal be tudod üzemelni. Az is előfordulhat, hogy az új otthonodba több mozgásérzékelőre vagy nyitásérzékelőre lesz szükséged, de egy ilyen bővítés is gyorsan és egyszerűen megoldható.

Lakásriasztó szerelés lépésről lépésre

Nulladik lépés: Mielőtt belevágnál a vásárlásba és a szerelésbe határozd meg, hogy milyen típusú lakásriasztóra van szükséged. Melyik helyiségeket szeretnéd védeni, milyen helyekre szeretnél érzékelőket rakni, hol lesz a sziréna…

A példa kedvéért válasszunk most egy  2 érzékelős vezeték nélküli lakásriasztót, és nézzük meg, mit tartalmaz a csomag?

  • 1 db vezeték nélküli riasztóközpont GSM riasztással
  • 1 db vezeték nélküli mozgásérzékelő (tartókonzollal)
  • 1 db vezeték nélküli nyitásérzékelő
  • 2 db távirányító
  • 1 db beltéri sziréna (100 dB, vezetékes)

Első lépés: Vásárold meg az igényeidnek megfelelő lakásriasztót.

Idő: ~24-48 óra

Hazai webáruház és valós raktárkészlet esetén a kiszállítás ideje 24-48 óra. A legjobb esetben akár személyes átvételt is kérhetsz, ezzel is felgyorsítva a folyamatot.

Második lépés: A GSM riasztóközpont beállítása

Idő: ~5-10 perc

A vezeték nélküli riasztóközpont beállítása. Itt megadhatod a riasztás esetén értesítendő telefonszámot és sms számot, illetve feltaníthatod a központot a wifi hálózatodra is. Ezek nem kötelező, de erősen ajánlott beállítások, hiszen ha beriaszt a rendszer csak így kaphatsz róla értesítést telefonodra.

Harmadik lépés: Helyezd el a  lakásriasztó érzékelőit

Idő: ~25 perc

Miután letesztelted a riasztóközpont beállításait, a vezeték nélküli mozgásérzékelő és a vezeték nélküli nyitásérzékelő elhelyezése következik. A mozgásérzékelőt a helyiség egy olyan pontjára tedd fel, ahonnan a legnagyobb területet „belátja”.

Ajánlott magasság 220 cm vagy ennél feljebb. A mozgásérzékelők működéséről, elhelyezéséről további hasznos információkat olvashatsz a Mozgásérzékelő: Miért van szükséged rá? című cikkünkben.

A nyitásérzékelőt olyan ablakra vagy ajtóra szereld fel, aminek a kinyitásával valóban bejuthatnak az illetéktelenek. Például a harmadik emeleten biztos lehetsz benne, hogy nem az ablak felől fognak érkezni a betörők.

Negyedik lépés: A beltéri vagy kültéri sziréna elhelyezése

Idő: ~10 perc

A szirénát olyan helyre tedd fel, ahol egy betörő elől védve van. Beltéri sziréna esetében inkább az elrejtésen gondolkodj, a kültéri szirénát pedig próbáld olyan magasra elhelyezni, hogy azt ne lehessen segédeszköz nélkül (létra, hosszú bot…) elérni vagy megrongálni.

Ötödik lépés: Tanítsd fel a szükséges számú távirányítót

Idő: 2-5 perc

A távirányítóval kényelmesen, a lakáson-házon kívülről is be- vagy ki tudod kapcsolni a lakásriasztót. A távirányító elvesztése esetén egyszerűen csak törlöd az elveszett távirányítót a lakásriasztó memóriájából, így akkor sem lesz baj, ha valaki megtalálja.

Hatodik lépés: Tesztelj!

Amikor elkészültél a lakásriasztó teljes telepítésével, teszteld le az egyes érzékelőket. Mutasd meg a család több tagjának is a helyes használatot, a szükséges kódokat.

A vezeték nélküli érzékelőkben az elemek cseréjét évente szükséges elvégezned. Ez kb. annyi időt és szakértelmet igényel majd, mint amikor a TV távirányítójában cserélsz elemet.