Amennyiben ezt a cikket olvasod, bizonyára téged is foglalkoztat a kérdés: milyen eszköz lenne a legmegfelelőbb otthonod, irodád vagy más ingatlanod védelméhez? Kamera vagy riasztó, riasztó vagy kamera? Esetleg egy riasztó rendszer kamerával?

Ez is egy olyan eset, amikor a több az jobb, azaz a riasztó rendszer kamerával történő együttes használatával tehetsz meg mindent a maximális biztonság érdekében. Milyen előnyökkel jár ez a párosítás? Mutatjuk…

A riasztó rendszer

Kezdjük a riasztó rendszerrel. Egy riasztórendszer érzékeli, ha valaki behatol a védett területre és a beállításaitól függően, hangos vagy csendes jelzéssel figyelmeztet téged, a szomszédokat vagy a távfelügyelettel megbízott biztonsági szolgálatot.

Riasztó rendszeredet mozgásérzékelővel, nyitásérzékelővel, üvegtörés érzékelővel… és még számos érzékelő eszközzel egészítheted ki, annak megfelelően, hogy milyen jellegű behatolásra számítasz, vagy milyen veszélyhelyzet kialakulására kell figyelmeztetnie. A füstérzékelő például nem egy kimondottan betörésjelző eszköz, de a riasztó rendszereddel kombinálva nagyon hasznos lehet a komolyabb tűzesetek megelőzésében. A maximális biztonság érdekében pedig kamerás riasztó rendszer telepítését is választhatod.

Egy riasztó rendszernek több előnye is van:

  • Elijeszti a betörőket. Ez nem csak akkor igaz, ha megszólalnak a kültéri vagy beltéri szirénák. Az alkalmi tolvajok már a riasztó rendszer látványától is elbizonytalanodnak, és inkább néznek olyan lehetőségek után, ahol nem kell tartaniuk biztonsági berendezésektől.
  • Megnyugtat téged, hiszen tudod, hogy ha valami gyanús történik otthonodban, akkor riasztód értesítést küld róla telefonodra.
  • Csökkentheti a biztosítási díjadat. A biztosítók is kedvezményt adhatnak, ha riasztó rendszert telepítesz, mivel annak megléte csökkenti a betörés, rongálás, tűzeset… kockázatát.

A biztonsági kamera

A biztonsági kamera egy olyan eszköz, ami képet vagy videót készít a megfigyelt területről, és tárolja vagy továbbítja azt egy központi felvevőegységnek, egy monitornak, az okostelefonodnak… Természetesen ezek kombinációja is működhet. Miközben te telefonodról figyeled a kamera által látott eseményeket, a felvételeket a rendszer rögzíti merevlemezre, memóriakártyára vagy felhőbe.

A biztonsági kamerának több típusa van, például vezetékes vagy vezeték nélküli, beltéri vagy kültéri, éjjellátó vagy nappali...

A biztonsági kamerának is több előnye van:

  • Elriasztja a betörőket. A látható módon felszerelt riasztóberendezésekhez hasonlóan, a szem előtt lévő biztonsági kameráknak is visszatartó ereje van.
  • Lehetővé teszi számodra, hogy bármikor ellenőrizd, mi történik a lakásodban, az irodádban, vagy a nyaralódban.
  • Bizonyítékot szolgáltat. Ha mégis megtörténik a baj, a rögzített felvételek segíthetnek az események rekonstruálásában, segítheti a rendőrség, tűzoltóság, biztosító… szakembereinek a munkáját.
  • Kétirányú kommunikációt biztosít. Az okos kamerák és telefonod segítségével lehetőséged van a kamerába beépített hangszórón és mikrofonon keresztül a kétirányú kommunikációra. Ez jól jöhet, ha gyermeked vagy házi kedvenced egyedül van otthon.

Riasztó rendszer kamerával

Egy riasztó rendszer kamerával kiegészítve még hatékonyabb védelmet nyújt, mintha külön-külön alkalmaznád őket:

  • A két eszköz kiegészíti egymást. A riasztó rendszer érzékeli a behatolást és értesítést küld a beállított személyeknek. Közben a biztonsági kamera rögzíti az eseményeket, így amikor megkapod a riasztó értesítését, azonnal meg tudod nézni telefonodon, mi történik otthon és valóban szükséges-e a beavatkozás.
  • Növelik egymás hatását, hiszen a riasztó rendszer kültéri szirénája felhívja a betörésre, miközben a kamera képe pedig megerősíti a riasztást.
  • Több lehetőséget biztosítanak számodra. A kamerás riasztó rendszer rugalmasan az igényeidnek megfelelően állítható be. Megadhatod, hogy milyen területet figyeljen a riasztó és a kamera. Például a kültéri felügyeletet a kamerára bízod, a beltéri biztonságról pedig a riasztó gondoskodik.

Hogyan válaszd ki a megfelelő kamerás riasztó rendszert?

A riasztó rendszer kamerával kiegészítve a legbiztosabb védelem. A tökéletes kombináció kiválasztása azonban nem egyszerű feladat, sok tényezőt kell figyelembe venned:

  • a védendő terület nagysága, alakja, és elrendezése
  • a védendő terület jellege, például lakás, iroda, nyaraló, ipari terület, stb
  • a védendő terület környezete, például forgalmas vagy csendes, világos vagy sötét, zárt vagy nyitott…
  • a te igényeid, például mennyit akarsz költeni egy kamerás riasztó rendszerre, mennyire akarod magad biztonságban érezni, mennyire akarod ellenőrizni a területet, stb

A választás megkönnyítéséhez kérheted szakértő biztonságtechnikai cég segítségét. Ők felmérik az ingatlant és javaslatot tesznek a szerintük legmegfelelőbb kamerás riasztó rendszer kombinációra. Vagy te magad tájékozódsz a különböző típusokról, funkciókról és árakról, na és hogy mennyi idő a beszerelése, ha te magad csinálod

Amennyiben pedig eldőlt, hogy mire van szükséged, és ez egy vezeték nélküli magyarul beszélő kamerás riasztó rendszer, úgy figyelmedbe ajánljuk GSM riasztórendszer kínálatunkat, melyben 2-16 érzékelős riasztó rendszereket találsz akár kül- és beltéri okos wifi kamerákkal kiegészítve.